onsdag den 15. oktober 2014

Uden billede, men jeg fandt fejlen!

Juhuu! Efter flere forsøg på overlockeren er det nu lykkedes mig at sy en pæn kant på et stofbleindlæg bestående af tre lag bambusfleece. (Fleecen er hvid, tråden er hvid, det er aften, der er elektrisk lys, og fotografering er ikke min stærke side. Summa summarum: Der kommer ingen billeder af min fine syning, for jeg kan ikke få den til at kunne ses på billedet).
   Datteren bruger stofbleer, og her til aften fik jeg endelig lidt tid for mig selv, hvor jeg så ville sy nogle ekstra bambusfleeceindlæg, men overlockeren drillede. Eller ... det gjorde den jo ikke; det var bare mig, der ikke kunne finde ud af at bruge den. Efter at have trådet maskinen forfra flere gange, fik jeg den idé, at det jo kunne være, at en bøjet nål var årsagen til, at min søm hele tiden blev grim, og ja! Ganske rigtigt! Altså skiftede jeg nålene, og så fik jeg en fin søm. Næsten da ... Øv! Jeg blev mere og mere frustreret, for jeg skulle jo netop 'bare lige' sy de dér indlæg og ikke lege overlockermekaniker, men jeg kunne ikke regne ud, hvad der var galt, andet end at jeg jo nok havde for meget stof, der skulle igennem maskinen. 
   Heldigvis blev jeg afbrudt nogle gange, fordi jeg skulle amme min datter, og når man sådan ligger og ammer, kan man heldigvis nå at tænke mange tanker. Faktisk kom jeg frem til, at jeg jo kunne søge på fejlkilder ved at kigge i brugsanvisningen til overlockeren! Tadaa! Den har jo sin faste plads på hylden lige oven over sybordet, så hvor svært kunne det egentlig være at slå det op? Datteren sov igen, fik et kys på panden, og så havde jeg straks øjnene i brugsanvisningen for at finde en løsning på mit problem med en grim søm på et for tykt lag stof. Og så blev jeg faktisk klogere! Hurra for det! 
   På side 27 i brugsanvisningen er der simpelthen forklaret noget om trykfodstryk, og jeg ved nu, at maskinen fra fabrikkens side er indstillet på et mellemtryk, men at jeg selv kan justere trykket i både højere og lavere retning. Her skulle jeg have et højere tryk, og så var min lykke gjort. Jeg kunne pludselig sy en fin kant på de tre lag bambusfleece, og samtidig fik jeg bladret lidt i den famøse brugsanvisning. Her blev jeg erindret om, at jeg en dag skal se at få lavet en masse syprøver, hvor jeg har fire forskellige farver tråd i overlockeren, så jeg kan se, hvad der sker, når jeg ændrer på de forskellige indstillinger.    
    Engang i tidernes morgen har jeg endda prøvet med de fire trådfarver og de mange indstillinger, men min hukommelse er åbenbart hullet som en si, for jeg kan ikke huske, hvad jeg egentlig fandt ud af dengang. Nu er min nysgerrighed heldigvis vakt, og jeg ser frem til at lære min overlocker bedre at kende. Har du overblik over, hvordan din(e) symaskine(r) virker?

2 kommentarer:

  1. Jeg har nogenlunde styr på min Pfaff, men min overlocker er jeg ret lost på :( Men den fungerer :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også min symaskine, jeg har mest styr på, men jeg sætter virkelig pris på også at have en overlocker, og så har jeg fundet ud af, at den kan en del mere, end jeg troede.

      Slet