fredag den 16. maj 2014

Haven lige nu

Syrener i vores have.
Haven dufter dejligt af syrener, og jeg elsker den duft! I år er vores have lidt forsømt - forstået på den måde, at vi ikke har gjort noget som helst for at fjerne ukrudt (altså lige bortset fra den ene dag, jeg lugede langs hækken ind til naboen), og vi har ikke gjort drivhuset klar til en ny sæson. Vi er heller ikke igang med at forspire noget, og højbedene er næsten gemt bag det høje græs. Vi har ganske enkelt ikke haft tid til de store haveudfoldelser, eller også har vi bare prioriteret anderledes. I hvert fald ser det ret vildt ud i vores have lige nu, for alting gror, og det gror lige præcis dér, hvor det har allermest lyst til at gro - nemlig over det hele. Faktisk kan jeg vældig godt li', når haven er ét stort vildnis, men jeg sætter nu også stor pris på haven, når vi har hånd i hanke med, hvad der gror hvor - og når vi på bestemte tidspunkter af sæsonen bare kan gå ud at hente krydderurter, bær, frugt og grøntsager. 
Så er der stikkelsbær!
   I år har jeg stadig en drøm om at få sået squash. Jeg kan ikke nå at forspire dem, men jeg kan stadig nå at så dem direkte på voksestedet til sommer, og det har jeg så tænkt mig at gøre. Hvad der ellers kommer til at ske i haven i år, må tiden vise.
   På nuværende tidspunkt har vi stikkelsbær på den ene ud af to stikkelsbærbuske. Jeg kan ikke huske hvilken sort, det er, men jeg kan huske, at bærrene smager godt, og at de er søde, når de er modne.
     Jeg kan godt li', når man kan spise de ting, der er i haven, men det er også en glædelig overraskelse, når man pludselig får øje på noget smukt, der (så vidt jeg ved) ikke kan spises, men bare ... er der. Fx de smukke klokkeblomster, der står så fint bag det høje græs.
Se, de fine små klokker!
Det er skønt at være i haven lige nu, men når jeg er der, er min opmærksomhed mere hos børnene end hos planterne. Sønnen, der nu er treethalvt år, kan sagtens bruge en masse tid i haven på at lege i sandkassen eller i legehuset, kigge på mariehøner og biller, køre rundt på sin løbecykel osv., og han - og vi - nyder det i fulde drag. Datteren, der nu er næsten otte måneder, vil også gerne ud at opleve verden, og der er fuld fart på hende. Hun skiftevis kravler og maver sig frem, og så vil hun i øvrigt gerne rejse sig op ad alt. Hun vil røre ved det hele, og hun vil smage på det meste. Det er skønt at opleve børnene bruge deres sanser, imens de opdager verden. Jeg glæder mig over, at vi har en have, som børnene kan udfolde sig i - også selvom vi ikke altid holder haven "i orden".

5 kommentarer:

 1. Vi har bevidst en lille have (80 kvm), for vi gider ikke alt det havearbejde. I teorien ville jeg elske en kæmpe have med mange bærbuske, grøntsager og alt sådan noget, men praktikken er noget helt andet. Pt har vi 3-4 hindbærbuske, 2 brombær og 2 blåbær og 1 rabarber. Det er første år for alle bærbuskene hos os, så vi glæder os og håber på et dejligt udbytte :) kh Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en god idé at begrænse sin have, når man ikke er til (for meget) havearbejde. Vi har også lavet mange ændringer i vores have, netop for at gøre den mere overkommelig, og der er stadig ting, der skal ændres, for at haven passer lige netop til os.
   Det lyder vel nok skønt med jeres buske! Jeg håber, I får et godt udbytte af både bær og rabarber. Måske får I boysenbær en dag? (De er vist en krydsning mellem hindbær og brombær). I øvrigt ser det ud til, at vi - for første gang - får blommer i år. Det glæder jeg mig rigtig meget til, for nu har vi haft blommetræerne (Kirkes og Victoria) i flere år, uden at der er sket noget.
   Kh. Christina.

   Slet
  2. Elsker boysenbær syltetøj, så det ville absolut ikke gøre noget :) Og ja, det er skønt med en lille og overkommelig have.. Håber I har held med blommerne i år :) kh Pia

   Slet
 2. Jeg har ikke stor hage, men i fjor fikk jeg plantet et lite syrin tre. Nå blomstrer det og sprer sin deilige duft. Det minner meg om min mormor som også hadde et slikt tre. Gode minner :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt. Det er så fantastisk, når dufte vækker gode minder. :)

   Slet